Algemeen

Nederland Spanje 5-1: Een historische overwinning

Op 13 juni 2014 vond de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal op het WK voetbal in Brazilië plaats. De tegenstander was niemand minder dan Spanje, de regerend wereldkampioen. De verwachtingen waren niet hooggespannen, maar wat er vervolgens gebeurde zal voor altijd in de geschiedenisboeken blijven staan: Nederland won met maar liefst 5-1 van Spanje. Een historische overwinning die nog steeds tot de verbeelding spreekt.

De opstellingen

De opstelling van het Nederlands elftal was als volgt:

 • Jasper Cillessen (doelman)
 • Daryl Janmaat (rechtsback)
 • Stefan de Vrij (centrale verdediger)
 • Bruno Martins Indi (centrale verdediger)
 • Daley Blind (linksback)
 • Nigel de Jong (verdedigende middenvelder)
 • Jonathan de Guzman (aanvallende middenvelder)
 • Wesley Sneijder (aanvallende middenvelder)
 • Arjen Robben (rechtsbuiten)
 • Robin van Persie (spits)
 • Dirk Kuyt (linksbuiten)

De opstelling van Spanje was als volgt:

 • Iker Casillas (doelman)
 • César Azpilicueta (rechtsback)
 • Sergio Ramos (centrale verdediger)
 • Gerard Piqué (centrale verdediger)
 • Jordi Alba (linksback)
 • Xabi Alonso (verdedigende middenvelder)
 • Sergio Busquets (verdedigende middenvelder)
 • Xavi (aanvallende middenvelder)
 • David Silva (aanvallende middenvelder)
 • Pedro (rechtsbuiten)
 • Diego Costa (spits)

De wedstrijd

De wedstrijd begon rustig, met beide teams die elkaar aftastten. In de 27e minuut kwam Nederland op voorsprong dankzij een prachtige kopbal van Robin van Persie, die de bal over de Spaanse doelman Casillas heen lobte. Spanje was even van slag, maar kwam al snel weer terug in de wedstrijd dankzij een doelpunt van Xabi Alonso, die een strafschop benutte na een overtreding van De Jong op Diego Costa.

Toch was het Nederland dat de wedstrijd naar zich toe trok. In de 53e minuut scoorde Arjen Robben na een geweldige solo-actie de 2-1 voor Nederland. Vervolgens ging het snel: in de 64e minuut scoorde Stefan de Vrij na een corner de 3-1, en in de 72e minuut maakte Robin van Persie zijn tweede doelpunt van de wedstrijd. Het slotakkoord was voor invaller Memphis Depay, die in de 87e minuut de 5-1 maakte.

De impact

De overwinning van Nederland op Spanje had een enorme impact, zowel in Nederland als daarbuiten. Het was niet alleen de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal op het WK, maar ook een revanche voor de verloren WK-finale van 2010 tegen Spanje. Bovendien was het de eerste keer dat Spanje op een WK met meer dan twee doelpunten verschil verloor sinds 1950.

De wedstrijd werd wereldwijd bekeken door miljoenen mensen en zorgde voor een enorme boost in het zelfvertrouwen van het Nederlands elftal. Nederland wist uiteindelijk de halve finale te bereiken, waarin het werd uitgeschakeld door Argentinië na strafschoppen.

De spelers

Natuurlijk waren het niet alleen de doelpunten die de wedstrijd zo bijzonder maakten. Het was ook de manier waarop het Nederlands elftal speelde: met lef, passie en overtuiging. Een aantal spelers sprongen eruit:

 • Arjen Robben: De rechtsbuiten was niet te stoppen en maakte het tweede doelpunt van Nederland na een geweldige solo-actie.
 • Robin van Persie: De spits maakte niet alleen de eerste en vierde goal van Nederland, maar was ook belangrijk in het creëren van kansen.
 • Daley Blind: De linksback speelde een geweldige wedstrijd en was betrokken bij meerdere doelpunten van Nederland.
 • Nigel de Jong: De verdedigende middenvelder was onvermoeibaar en zorgde ervoor dat Spanje niet in zijn spel kon komen.

Conclusie

Nederland Spanje 5-1 zal voor altijd in de geschiedenisboeken blijven staan als een van de meest memorabele wedstrijden van het Nederlands elftal. Het was niet alleen een historische overwinning, maar ook een teken van de kracht en het talent van het Nederlandse voetbal. De wedstrijd liet zien dat alles mogelijk is als je als team samenwerkt en in jezelf gelooft. Een les die niet alleen geldt voor voetbal, maar voor het leven in het algemeen.

Rating post

Ook Spanje