Algemeen

Ronde van Spanje vandaag: alles wat je moet weten over de Vuelta 2021

De Ronde van Spanje, ook wel bekend als de Vuelta a España, is een van de drie grote wielerrondes van het jaar. De Vuelta wordt jaarlijks verreden in Spanje en is een van de meest uitdagende en spectaculaire wielerwedstrijden ter wereld. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de Ronde van Spanje vandaag, inclusief de route, de favorieten en de geschiedenis van deze legendarische koers.

De geschiedenis van de Ronde van Spanje

De eerste editie van de Ronde van Spanje vond plaats in 1935 en werd gewonnen door de Belg Gustaaf Deloor. De koers werd echter al snel onderbroken vanwege de Spaanse Burgeroorlog en werd pas in 1941 weer hervat. Sindsdien is de Vuelta uitgegroeid tot een van de belangrijkste wielerwedstrijden ter wereld, met een rijke geschiedenis en vele legendarische winnaars.

Enkele van de meest opvallende winnaars van de Ronde van Spanje zijn onder meer Fausto Coppi, Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault, Miguel Indurain en Alberto Contador. Deze renners hebben allemaal meerdere keren de Vuelta gewonnen en behoren tot de grootste namen in de wielersport.

De route van de Ronde van Spanje 2021

De Ronde van Spanje 2021 begint op 14 augustus in Burgos en eindigt op 5 september in Santiago de Compostela. De totale afstand van de koers is 3296,1 kilometer, verdeeld over 21 etappes. De route van de Vuelta is dit jaar bijzonder uitdagend en bevat veel bergachtige etappes, waaronder enkele zware beklimmingen in de Pyreneeën en de Sierra Nevada.

Enkele van de hoogtepunten van de route van de Ronde van Spanje 2021 zijn onder meer:

  • Etappe 8: Een zware bergetappe met aankomst op de Alto de Velefique, een van de zwaarste beklimmingen van de Vuelta.
  • Etappe 11: Een individuele tijdrit van 33,8 kilometer tussen Antequera en Valdepeñas de Jaén.
  • Etappe 14: Een bergetappe met aankomst op de Pico Villuercas, een nieuwe beklimming in de Vuelta die nog nooit eerder is verreden.
  • Etappe 16: Een bergetappe met aankomst op de Alto de la Farrapona, een van de zwaarste beklimmingen van de Vuelta.
  • Etappe 18: Een bergetappe met aankomst op de Alto de Gamoniteiro, een van de hoogste beklimmingen van de Vuelta.

De favorieten voor de Ronde van Spanje 2021

De Ronde van Spanje 2021 belooft een bijzonder spannende en competitieve koers te worden, met veel sterke renners aan de start. Enkele van de favorieten voor de eindzege zijn:

  • Primož Roglič (Team Jumbo-Visma): De Sloveense renner won de Vuelta in 2019 en was vorig jaar de grote favoriet, maar moest opgeven vanwege een valpartij. Roglič is een uitstekende klimmer en tijdrijder en zal opnieuw een van de topfavorieten zijn.
  • Tadej Pogačar (UAE Team Emirates): De jonge Sloveense renner won dit jaar zowel de Tour de France als de Ronde van Slovenië en geldt als een van de grootste talenten in het wielrennen. Pogačar is een uitstekende klimmer en zal zeker meedoen om de eindzege.
  • Enric Mas (Movistar Team): De Spaanse renner werd vorig jaar tweede in de Vuelta en is dit jaar opnieuw een van de favorieten. Mas is een uitstekende klimmer en heeft dit seizoen al enkele sterke prestaties geleverd.
  • Adam Yates (INEOS Grenadiers): De Britse renner won dit jaar de Volta a Catalunya en geldt als een van de outsiders voor de eindzege. Yates is een sterke klimmer en heeft al enkele keren laten zien dat hij goed kan presteren in grote rondes.

De Nederlandse deelnemers aan de Ronde van Spanje 2021

Ook dit jaar zijn er weer veel Nederlandse renners aan de start van de Ronde van Spanje. Enkele van de bekendste Nederlandse deelnemers zijn:

  • Tom Dumoulin (Team Jumbo-Visma): De voormalige Giro-winnaar maakt zijn comeback na een korte pauze en zal zich vooral richten op de tijdritten.
  • Wilco Kelderman (BORA-hansgrohe): De ervaren klimmer werd vorig jaar derde in de Giro en zal ook in de Vuelta meedoen om de topklasseringen.
  • Steven Kruijswijk (Team Jumbo-Visma): De voormalige Tour-podiumklant is een sterke klimmer en zal zich vooral richten op de bergetappes.
  • Dylan van Baarle (INEOS Grenadiers): De klassiekerspecialist zal vooral in dienst rijden van zijn ploeggenoten, maar kan ook zelf voor een verrassing zorgen in de vlakke etappes.

Conclusie

De Ronde van Spanje 2021 belooft een bijzonder spannende en uitdagende koers te worden, met veel sterke renners aan de start en een bijzonder zware route. Of je nu een fanatieke wielerliefhebber bent of gewoon wilt genieten van het spektakel, de Vuelta is zeker een koers om in de gaten te houden. Volg de Ronde van Spanje vandaag en mis niets van de actie!

Rating post

Ook Spanje