Algemeen

El Rocio Spanje: Een unieke pelgrimstocht in Andalusië

El Rocio is een klein dorpje in de provincie Huelva, gelegen in het zuiden van Spanje. Het is vooral bekend vanwege de jaarlijkse pelgrimstocht die hier plaatsvindt, de Romería del Rocío. Deze pelgrimstocht is een van de grootste en meest unieke religieuze evenementen in Spanje en trekt elk jaar duizenden pelgrims uit heel Spanje en daarbuiten.

De geschiedenis van El Rocio

De geschiedenis van El Rocio gaat terug tot de 13e eeuw, toen een herderin een beeld van de Maagd Maria vond in de bossen rondom het dorp. Het beeld werd naar het dorp gebracht en er werd een kapel gebouwd ter ere van de Maagd. In de loop der jaren groeide de verering van de Maagd en ontstond de traditie van de pelgrimstocht naar El Rocio.

De Romería del Rocío

De Romería del Rocío vindt elk jaar plaats in de week voor Pinksteren. Pelgrims uit heel Spanje en daarbuiten komen samen om de Maagd van El Rocio te eren en te aanbidden. De pelgrims komen te voet, te paard, met koetsen en zelfs met tractoren en vrachtwagens. Ze dragen traditionele kleding en zingen en dansen tijdens de tocht.

De pelgrimstocht begint op zaterdagavond met een mis in de kapel van El Rocio. Na de mis begint de processie, die de hele nacht doorgaat. De pelgrims lopen of rijden door de straten van het dorp en over de onverharde wegen van de omgeving. Onderweg worden ze begroet door de bewoners van de omliggende dorpen, die eten en drinken aanbieden.

Op zondagochtend bereiken de pelgrims het heiligdom van de Maagd van El Rocio, een grote kerk die speciaal voor deze gelegenheid is gebouwd. Hier wordt een mis gehouden en de pelgrims kunnen de Maagd van dichtbij bekijken en aanbidden. Na de mis begint de terugtocht naar El Rocio, die op maandagochtend eindigt met een laatste mis in de kapel.

De tradities van El Rocio

De pelgrimstocht naar El Rocio is niet alleen een religieus evenement, maar ook een cultureel en sociaal evenement. Tijdens de tocht worden veel traditionele liedjes gezongen en dansen uitgevoerd. De pelgrims dragen traditionele kleding, zoals de typische Andalusische jurken voor vrouwen en de korte jasjes en hoeden voor mannen.

Een andere traditie van El Rocio is het drinken van manzanilla, een lokale sherry die wordt geserveerd in kleine glaasjes. De pelgrims drinken manzanilla tijdens de tocht en bieden het ook aan aan andere pelgrims en aan de bewoners van de omliggende dorpen.

Bezienswaardigheden in El Rocio

Naast de pelgrimstocht heeft El Rocio nog meer te bieden. Het dorpje zelf is erg charmant, met zijn witte huizen en smalle straatjes. Er zijn verschillende bars en restaurants waar je kunt genieten van de lokale keuken en de sfeer van het dorp.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van El Rocio is de kapel van de Maagd van El Rocio. Deze kapel is gebouwd in de 19e eeuw en is een van de belangrijkste bedevaartsoorden van Spanje. Het interieur van de kapel is prachtig versierd met fresco’s en beelden.

Een andere bezienswaardigheid van El Rocio is het Nationaal Park Doñana, dat vlakbij het dorp ligt. Dit park is een van de belangrijkste natuurgebieden van Europa en herbergt een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Je kunt hier prachtige wandelingen maken en genieten van de natuur.

Conclusie

El Rocio is een uniek dorpje in het zuiden van Spanje, bekend vanwege de jaarlijkse pelgrimstocht die hier plaatsvindt. De Romería del Rocío is een van de grootste en meest unieke religieuze evenementen in Spanje en trekt elk jaar duizenden pelgrims uit heel Spanje en daarbuiten. Naast de pelgrimstocht heeft El Rocio nog meer te bieden, zoals de charmante witte huizen, de lokale keuken en het Nationaal Park Doñana. Een bezoek aan El Rocio is een unieke ervaring die je niet snel zult vergeten.

Rating post

Ook Spanje