Algemeen

Supercopa Spanje: De Spaanse Supercup

De Supercopa Spanje is een jaarlijks terugkerend voetbaltoernooi in Spanje. Het toernooi wordt georganiseerd door de Spaanse voetbalbond en wordt gespeeld tussen de winnaar van de Primera División (La Liga) en de winnaar van de Copa del Rey. Het toernooi wordt ook wel de Spaanse Supercup genoemd en is een belangrijk evenement voor voetbalfans in Spanje en daarbuiten.

Geschiedenis van de Supercopa Spanje

De Supercopa Spanje werd voor het eerst gespeeld in 1982, maar het toernooi kreeg pas echt bekendheid in de jaren negentig. In die tijd werd het toernooi gespeeld tussen de winnaar van de Primera División en de winnaar van de Copa del Rey van het voorgaande seizoen. In 1997 werd het format van het toernooi veranderd en werd het een tweeluik tussen de winnaar van de Primera División en de winnaar van de Copa del Rey van het lopende seizoen.

In 2019 werd het format van de Supercopa Spanje opnieuw veranderd. Het toernooi werd verplaatst naar januari en er werden vier teams uitgenodigd om deel te nemen. Naast de winnaar van de Primera División en de winnaar van de Copa del Rey werden ook de nummer twee en drie van de Primera División uitgenodigd. De vier teams spelen een halve finale en een finale, waarbij de winnaar van de Supercopa Spanje wordt gekroond.

Winnaars van de Supercopa Spanje

Real Madrid is de meest succesvolle club in de geschiedenis van de Supercopa Spanje. De Koninklijke heeft het toernooi 11 keer gewonnen, waaronder in 2020. Barcelona is de op één na succesvolste club met 8 overwinningen, gevolgd door Atlético Madrid met 3 overwinningen. Valencia en Deportivo La Coruña hebben het toernooi elk één keer gewonnen.

Supercopa Spanje 2021

De Supercopa Spanje van 2021 werd gespeeld van 13 tot en met 17 januari in Saudi-Arabië. De vier deelnemende teams waren Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid en Real Sociedad. Real Madrid en Athletic Bilbao speelden de eerste halve finale, terwijl Barcelona en Real Sociedad de tweede halve finale speelden.

Real Madrid won de eerste halve finale met 2-1 dankzij doelpunten van Toni Kroos en Karim Benzema. In de tweede halve finale won Barcelona met 3-2 van Real Sociedad na verlenging. Antoine Griezmann scoorde twee doelpunten voor Barcelona, terwijl Frenkie de Jong de winnende treffer maakte in de 99e minuut.

In de finale stonden Real Madrid en Barcelona tegenover elkaar. Real Madrid won de wedstrijd met 2-1 dankzij doelpunten van Federico Valverde en Karim Benzema. Barcelona kwam nog wel op gelijke hoogte via Antoine Griezmann, maar kon de overwinning niet over de streep trekken.

Conclusie

De Supercopa Spanje is een belangrijk voetbaltoernooi in Spanje en wordt elk jaar met veel enthousiasme ontvangen door voetbalfans over de hele wereld. Het toernooi heeft in de loop der jaren verschillende veranderingen ondergaan, maar blijft een belangrijk evenement op de voetbalkalender. Met Real Madrid als de meest succesvolle club in de geschiedenis van het toernooi en Barcelona als de op één na succesvolste club, is de Supercopa Spanje een strijd tussen twee van de grootste voetbalclubs ter wereld.

Rating post

Ook Spanje