Algemeen

Feestdagen Spanje 2023

Spanje is een land dat bekend staat om zijn rijke cultuur en tradities. Een belangrijk onderdeel van deze cultuur zijn de feestdagen. In 2023 zijn er weer verschillende feestdagen in Spanje waarop het land tot leven komt. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste feestdagen in Spanje in 2023.

Nieuwjaarsdag – 1 januari 2023

Net als in de meeste landen wordt ook in Spanje het nieuwe jaar gevierd op 1 januari. Op deze dag zijn de meeste winkels en bedrijven gesloten en wordt er vooral genoten van familie en vrienden. Traditioneel wordt er op deze dag ook gegeten van de ‘roscón de reyes’, een zoet brood dat gevuld is met room en versierd is met gekonfijt fruit.

Driekoningen – 6 januari 2023

Driekoningen is een van de belangrijkste feestdagen in Spanje. Op deze dag wordt de aankomst van de drie wijzen uit het oosten gevierd. Traditioneel wordt er op deze dag ook cadeaus uitgedeeld aan kinderen. In veel steden en dorpen wordt er een optocht gehouden waarbij de drie wijzen worden nagespeeld en snoep en cadeaus worden uitgedeeld aan de kinderen.

Goede Vrijdag – 14 april 2023

Goede Vrijdag is een belangrijke dag in de katholieke traditie en wordt in heel Spanje gevierd. Op deze dag wordt de kruisiging van Jezus herdacht. Veel mensen gaan naar de kerk en er worden processies gehouden waarbij beelden van Jezus en Maria door de straten worden gedragen.

Pasen – 16 en 17 april 2023

Pasen is een van de belangrijkste feestdagen in Spanje en wordt uitgebreid gevierd. Op zondag wordt de opstanding van Jezus gevierd en op maandag wordt de dag van de arbeid gevierd. Veel mensen gaan naar de kerk en er worden processies gehouden waarbij beelden van Jezus en Maria door de straten worden gedragen.

Dag van de Arbeid – 1 mei 2023

De Dag van de Arbeid wordt in heel Spanje gevierd en is een nationale feestdag. Op deze dag wordt de strijd voor betere arbeidsomstandigheden en rechten herdacht. Veel mensen gaan naar de kerk en er worden processies gehouden waarbij beelden van Jezus en Maria door de straten worden gedragen.

San Juan – 24 juni 2023

San Juan is een feestdag die vooral in Catalonië wordt gevierd. Op deze dag wordt de zomerzonnewende gevierd en wordt er traditioneel vuurwerk afgestoken. Veel mensen gaan naar het strand om te genieten van het vuurwerk en de zomeravond.

Assumptie van Maria – 15 augustus 2023

De Assumptie van Maria is een belangrijke feestdag in de katholieke traditie en wordt in heel Spanje gevierd. Op deze dag wordt de hemelvaart van Maria herdacht. Veel mensen gaan naar de kerk en er worden processies gehouden waarbij beelden van Maria door de straten worden gedragen.

Nationale Feestdag – 12 oktober 2023

De Nationale Feestdag is een belangrijke feestdag in Spanje en wordt gevierd ter ere van de ontdekking van Amerika door Columbus. Op deze dag zijn er vaak militaire parades en worden er feesten georganiseerd in veel steden en dorpen.

Allerheiligen – 1 november 2023

Allerheiligen is een belangrijke feestdag in de katholieke traditie en wordt in heel Spanje gevierd. Op deze dag worden de overledenen herdacht en worden er bloemen gelegd op de graven van geliefden. Veel mensen gaan naar de kerk en er worden processies gehouden waarbij beelden van heiligen door de straten worden gedragen.

Kerstmis – 25 december 2023

Kerstmis is een van de belangrijkste feestdagen in Spanje en wordt uitgebreid gevierd. Op deze dag wordt de geboorte van Jezus gevierd. Veel mensen gaan naar de kerk en er worden processies gehouden waarbij beelden van Jezus en Maria door de straten worden gedragen. Traditioneel wordt er op deze dag ook gegeten van de ‘turron’, een zoete lekkernij gemaakt van amandelen en honing.

Conclusie

Spanje is een land met een rijke cultuur en tradities. De feestdagen spelen hierin een belangrijke rol en worden uitgebreid gevierd. In 2023 zijn er weer verschillende feestdagen in Spanje waarop het land tot leven komt. Of je nu houdt van religieuze processies, vuurwerk of gewoon lekker eten, er is voor ieder wat wils. Dus plan je vakantie naar Spanje in 2023 en geniet van de feestdagen en de Spaanse cultuur.

Rating post

Ook Spanje