Algemeen

Gibraltar Spanje: Een geschiedenis van conflicten en controverses

Gibraltar is een Brits overzees gebied dat zich bevindt aan de zuidkust van Spanje. Het is een klein schiereiland van slechts 6,7 vierkante kilometer en heeft een bevolking van ongeveer 30.000 mensen. Gibraltar is al eeuwenlang een bron van conflict tussen Spanje en Groot-Brittannië, en het blijft een controversieel onderwerp in de hedendaagse politiek.

De geschiedenis van Gibraltar

Gibraltar heeft een lange en rijke geschiedenis. Het schiereiland werd voor het eerst bewoond door de Feniciërs in de 8e eeuw voor Christus. Later werd het veroverd door de Romeinen, de Visigoten en de Moren. In 1462 werd Gibraltar veroverd door de Spanjaarden en het bleef onder Spaanse controle tot 1704.

In 1704 veroverde een Britse vloot Gibraltar tijdens de Spaanse Successieoorlog. Het Verdrag van Utrecht in 1713 bevestigde de Britse controle over Gibraltar en het werd een belangrijke marinebasis voor de Royal Navy. Gibraltar werd ook een belangrijk handelscentrum tussen Europa en Afrika.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Gibraltar van strategisch belang voor de geallieerden. Het diende als een belangrijke basis voor de geallieerde troepen en als een belangrijke doorvoerhaven voor troepen en voorraden. Na de oorlog werd Gibraltar een belangrijke basis voor de NAVO en het bleef een belangrijke militaire basis tot het einde van de Koude Oorlog.

De controverse rond Gibraltar

De controverse rond Gibraltar begon in de 18e eeuw toen Spanje probeerde Gibraltar terug te krijgen van Groot-Brittannië. Sindsdien heeft Spanje herhaaldelijk geprobeerd om Gibraltar terug te krijgen, maar zonder succes. Spanje beschouwt Gibraltar als een integraal onderdeel van het Spaanse grondgebied en beschouwt de Britse aanwezigheid als een bezetting.

De Britse regering heeft herhaaldelijk verklaard dat Gibraltar een integraal onderdeel is van het Verenigd Koninkrijk en dat de inwoners van Gibraltar het recht hebben om te beslissen over hun eigen toekomst. In 1967 kregen de inwoners van Gibraltar het Britse staatsburgerschap en in 2002 stemden ze in een referendum met een overweldigende meerderheid tegen het delen van de soevereiniteit met Spanje.

De controverse rond Gibraltar is ook van invloed op de economie van de regio. Spanje heeft herhaaldelijk geprobeerd om de grens met Gibraltar te sluiten, waardoor de economie van Gibraltar ernstig werd geschaad. In 2013 sloot Spanje de grens met Gibraltar voor enkele uren vanwege een geschil over visserijrechten. Dit leidde tot lange wachtrijen en vertragingen voor mensen die de grens wilden oversteken.

De toekomst van Gibraltar

De toekomst van Gibraltar blijft onzeker. Spanje blijft proberen om Gibraltar terug te krijgen, maar de inwoners van Gibraltar zijn vastbesloten om Brits te blijven. De Britse regering heeft verklaard dat ze de soevereiniteit van Gibraltar niet zullen opgeven zonder de instemming van de inwoners van Gibraltar.

De Brexit heeft de controverse rond Gibraltar verder aangewakkerd. Gibraltar heeft gestemd om in de Europese Unie te blijven, maar nu het Verenigd Koninkrijk de EU heeft verlaten, is de toekomst van Gibraltar onzeker. Spanje heeft verklaard dat het de controle over Gibraltar wil terugkrijgen als onderdeel van de Brexit-onderhandelingen.

Conclusie

Gibraltar blijft een bron van conflict en controverses tussen Spanje en Groot-Brittannië. De geschiedenis van Gibraltar is lang en rijk, maar het blijft een bron van spanningen tussen de twee landen. De toekomst van Gibraltar blijft onzeker, maar de inwoners van Gibraltar zijn vastbesloten om Brits te blijven. De controverse rond Gibraltar zal waarschijnlijk blijven bestaan zolang Spanje en Groot-Brittannië geen overeenstemming bereiken over de toekomst van het schiereiland.

Rating post

Ook Spanje