Algemeen

Granada Spanje: Een stad vol geschiedenis, cultuur en prachtige bezienswaardigheden

Granada is een stad in het zuiden van Spanje, gelegen aan de voet van de Sierra Nevada. Het is de hoofdstad van de provincie Granada en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Moorse tijd. Granada is vooral bekend om het Alhambra, een prachtig paleis en fort dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Maar er is nog veel meer te ontdekken in deze fascinerende stad.

Geschiedenis van Granada

Granada werd gesticht door de Iberiërs in de 8e eeuw voor Christus en werd later veroverd door de Romeinen en de Visigoten. In de 8e eeuw na Christus werd Granada veroverd door de Moren, die er een bloeiende stad van maakten. Onder hun heerschappij werd het Alhambra gebouwd, dat diende als paleis en fort voor de Moorse koningen.

In 1492 werd Granada veroverd door de katholieke koningen Ferdinand en Isabella, waarmee een einde kwam aan de Moorse heerschappij. Dit markeerde het einde van de Reconquista, de herovering van Spanje door de christelijke koningen op de moslims. Na de verovering werd Granada een belangrijke stad in het Spaanse rijk en kreeg het een belangrijke rol in de handel met Amerika.

Bezienswaardigheden in Granada

Granada heeft een groot aantal prachtige bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden:

Alhambra

Het Alhambra is het meest bekende en meest bezochte monument van Granada. Het is een prachtig paleis en fort dat gebouwd werd tijdens de Moorse heerschappij. Het Alhambra bestaat uit verschillende paleizen, tuinen en binnenplaatsen en is een van de mooiste voorbeelden van Moorse architectuur ter wereld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het Alhambra op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Generalife

De Generalife is een paleis en tuincomplex dat naast het Alhambra ligt. Het werd gebouwd in de 13e eeuw en diende als zomerpaleis voor de Moorse koningen. De Generalife heeft prachtige tuinen met fonteinen, vijvers en bloemen en biedt een adembenemend uitzicht op het Alhambra.

Kathedraal van Granada

De kathedraal van Granada is een van de grootste kathedralen van Spanje en werd gebouwd in de 16e eeuw. Het heeft een indrukwekkende gevel en een prachtig interieur met veel kunstwerken en fresco’s. De kathedraal is gebouwd op de plek waar vroeger een moskee stond en heeft daarom een mix van christelijke en Moorse invloeden.

Albaicín

De wijk Albaicín is een van de oudste wijken van Granada en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een prachtige wijk met smalle straatjes, witgekalkte huizen en mooie pleinen. Vanuit Albaicín heb je een prachtig uitzicht op het Alhambra en de Sierra Nevada.

Sacromonte

Sacromonte is een wijk in Granada die bekend staat om zijn grotwoningen. De grotwoningen werden vroeger bewoond door zigeuners en zijn nu een toeristische attractie. In Sacromonte vind je ook veel flamencoshows en tapasbars.

Cultuur in Granada

Granada heeft een rijke cultuur die teruggaat tot de Moorse tijd. De stad heeft een mix van christelijke en Moorse invloeden en dat zie je terug in de architectuur, de kunst en de gastronomie. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste culturele aspecten van Granada:

Flamenco

Granada is een van de belangrijkste steden van Andalusië als het gaat om flamenco. Flamenco is een traditionele dans en muziekstijl die zijn oorsprong heeft in Andalusië. In Granada vind je veel flamencoshows en -scholen waar je de kunst van flamenco kunt leren.

Tapas

Tapas zijn kleine hapjes die je bij een drankje krijgt in Spanje. Granada staat bekend om zijn tapascultuur en heeft een groot aantal tapasbars waar je kunt genieten van heerlijke hapjes en drankjes. In Granada krijg je bij een drankje vaak een gratis tapa, wat het extra leuk maakt om verschillende bars te bezoeken.

Sierra Nevada

De Sierra Nevada is een prachtig gebergte dat naast Granada ligt. Het is een populaire bestemming voor wintersporters, maar ook in de zomer kun je er prachtige wandelingen maken. In de Sierra Nevada vind je ook het Nationaal Park Sierra Nevada, dat bekend staat om zijn unieke flora en fauna.

Conclusie

Granada is een prachtige stad vol geschiedenis, cultuur en prachtige bezienswaardigheden. Het Alhambra is natuurlijk de bekendste attractie van de stad, maar er is nog veel meer te ontdekken. Van de kathedraal van Granada tot de wijk Albaicín en de tapasbars, Granada heeft voor ieder wat wils. Als je op zoek bent naar een fascinerende stad met een rijke geschiedenis en cultuur, dan is Granada zeker een bezoek waard.

Rating post

Ook Spanje