Algemeen

Inwoners Spanje: Een Overzicht van de Bevolking en Demografie

Spanje is een land dat bekend staat om zijn prachtige stranden, heerlijke eten en rijke cultuur. Maar wat weten we eigenlijk over de inwoners van Spanje? In dit artikel zullen we een overzicht geven van de bevolking en demografie van Spanje.

Bevolking van Spanje

Volgens de laatste telling van het Spaanse Nationale Instituut voor de Statistiek (INE) heeft Spanje op dit moment ongeveer 47 miljoen inwoners. Dit maakt het het zesde meest bevolkte land in de Europese Unie en het dertiende meest bevolkte land ter wereld.

De bevolking van Spanje is de afgelopen decennia gestaag gegroeid, maar de groei is de laatste jaren afgenomen. Dit komt voornamelijk door een afname van het aantal geboorten en een toename van het aantal sterfgevallen. De gemiddelde levensverwachting in Spanje is echter nog steeds hoog, namelijk 83 jaar voor vrouwen en 78 jaar voor mannen.

Demografie van Spanje

De demografie van Spanje is de afgelopen jaren veranderd door een aantal factoren, waaronder immigratie en vergrijzing. Hieronder zullen we deze factoren nader bekijken.

Immigratie

Spanje heeft de afgelopen decennia een aanzienlijke toename van immigratie gezien. Dit komt voornamelijk door de economische groei van het land in de jaren 90 en begin 2000, waardoor Spanje een aantrekkelijke bestemming werd voor immigranten uit andere delen van Europa, Afrika en Latijns-Amerika.

Volgens de laatste telling van het INE is ongeveer 12% van de bevolking van Spanje van buitenlandse afkomst. De grootste groepen immigranten komen uit Marokko, Roemenië, Ecuador en Colombia.

Vergrijzing

Een andere belangrijke demografische factor in Spanje is vergrijzing. Net als veel andere Europese landen heeft Spanje te maken met een vergrijzende bevolking, wat betekent dat er steeds meer ouderen zijn in verhouding tot jongeren.

Volgens het INE is ongeveer 19% van de bevolking van Spanje ouder dan 65 jaar. Dit percentage zal naar verwachting blijven stijgen, wat gevolgen zal hebben voor de economie en de sociale voorzieningen van het land.

Regio’s van Spanje

Spanje is verdeeld in 17 autonome regio’s, die elk hun eigen cultuur, geschiedenis en identiteit hebben. Hieronder zullen we enkele van de belangrijkste regio’s van Spanje nader bekijken.

Catalonië

Catalonië is een autonome regio in het noordoosten van Spanje en heeft Barcelona als hoofdstad. Catalonië heeft een eigen taal, het Catalaans, en een rijke geschiedenis en cultuur. De regio is ook bekend om zijn prachtige stranden en bergen.

Andalusië

Andalusië is een autonome regio in het zuiden van Spanje en heeft Sevilla als hoofdstad. De regio staat bekend om zijn flamenco-muziek en dans, evenals zijn prachtige architectuur en landschappen. Andalusië is ook de thuisbasis van de beroemde steden Granada, Cordoba en Malaga.

Madrid

Madrid is de hoofdstad van Spanje en is gelegen in het hart van het land. De stad heeft een rijke geschiedenis en cultuur en is de thuisbasis van enkele van de beste musea ter wereld, waaronder het Prado Museum en het Reina Sofia Museum. Madrid is ook bekend om zijn bruisende nachtleven en heerlijke eten.

Conclusie

Spanje is een land met een rijke geschiedenis, cultuur en bevolking. De bevolking van Spanje is de afgelopen decennia gegroeid en veranderd door immigratie en vergrijzing. Het land is verdeeld in 17 autonome regio’s, elk met hun eigen unieke kenmerken en identiteit. Of je nu geïnteresseerd bent in de geschiedenis, cultuur of demografie van Spanje, er is altijd iets nieuws te ontdekken.

Rating post

Ook Spanje