Algemeen

Milieusticker Spanje: Alles wat je moet weten

Als je van plan bent om met de auto naar Spanje te reizen, is het belangrijk om te weten dat sommige steden een milieusticker vereisen. Deze sticker is bedoeld om de luchtkwaliteit te verbeteren en de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de milieusticker in Spanje.

Wat is een milieusticker?

Een milieusticker is een vignet dat op de voorruit van je auto moet worden geplakt. Het geeft aan hoe vervuilend je auto is en of je wel of niet de stad in mag rijden. In Spanje zijn er verschillende soorten milieustickers, afhankelijk van de uitstoot van je auto.

Welke steden hebben een milieusticker nodig?

Niet alle steden in Spanje hebben een milieusticker nodig. Momenteel zijn er slechts een paar steden die deze regelgeving hebben ingevoerd. Dit zijn:

  • Barcelona
  • Madrid
  • Sevilla
  • Valencia

Als je van plan bent om naar een van deze steden te reizen, is het belangrijk om te controleren of je een milieusticker nodig hebt. In sommige gevallen is het alleen nodig om een milieusticker te hebben als er sprake is van een luchtvervuilingsalarm.

Welke soorten milieustickers zijn er?

In Spanje zijn er vier soorten milieustickers, afhankelijk van de uitstoot van je auto:

  • 0-emissie voertuigen (blauwe sticker)
  • Eco-voertuigen (groene sticker)
  • C-voertuigen (gele sticker)
  • B-voertuigen (rode sticker)

De 0-emissie voertuigen zijn elektrische auto’s en waterstofauto’s. Eco-voertuigen zijn hybride auto’s en auto’s die op aardgas rijden. C-voertuigen zijn auto’s die voldoen aan de Euro 4- of Euro 5-norm. B-voertuigen zijn auto’s die niet aan deze normen voldoen.

Hoe kom je aan een milieusticker?

Je kunt een milieusticker online bestellen via de website van de Spaanse overheid. Je moet hiervoor het kentekenbewijs van je auto en een kopie van je identiteitsbewijs uploaden. De kosten voor de milieusticker zijn €5,11 (inclusief verzendkosten).

Je kunt de milieusticker ook kopen bij sommige tankstations en garages in Spanje. Houd er rekening mee dat de prijs dan hoger kan zijn dan wanneer je de sticker online bestelt.

Wat gebeurt er als je geen milieusticker hebt?

Als je geen milieusticker hebt en je rijdt een stad in waar deze verplicht is, riskeer je een boete. De hoogte van de boete kan variëren, afhankelijk van de stad en de ernst van de overtreding. In sommige gevallen kan het ook zijn dat je auto wordt weggesleept.

Conclusie

Als je van plan bent om naar Barcelona, Madrid, Sevilla of Valencia te reizen, is het belangrijk om te controleren of je een milieusticker nodig hebt. Deze sticker is bedoeld om de luchtkwaliteit te verbeteren en de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Je kunt de milieusticker online bestellen of kopen bij sommige tankstations en garages in Spanje. Zorg ervoor dat je de juiste sticker hebt voor de uitstoot van je auto om boetes te voorkomen.

Rating post

Ook Spanje