Algemeen

Spanje coronamaatregelen: hoe gaat het land om met de pandemie?

Spanje is een van de landen die het hardst getroffen zijn door de coronapandemie. Sinds het begin van de uitbraak heeft de Spaanse regering verschillende maatregelen genomen om de verspreiding van het virus te beperken. In dit artikel bespreken we de belangrijkste coronamaatregelen in Spanje en hoe het land omgaat met de pandemie.

Lockdown

Op 14 maart 2020 kondigde de Spaanse regering een nationale lockdown aan om de verspreiding van het coronavirus te beperken. De lockdown duurde in totaal 98 dagen en was een van de strengste ter wereld. Mensen mochten alleen hun huis verlaten om essentiële boodschappen te doen, naar de dokter te gaan of om te werken als ze niet vanuit huis konden werken. Alle niet-essentiële winkels, restaurants en bars waren gesloten en evenementen werden geannuleerd.

De lockdown had een grote impact op de Spaanse economie en samenleving. Veel bedrijven gingen failliet en de werkloosheid steeg. Toch wordt de lockdown gezien als een effectieve maatregel om de verspreiding van het virus te beperken. Het aantal besmettingen en sterfgevallen daalde aanzienlijk tijdens de lockdown.

Mondkapjesplicht

Op 21 mei 2020 werd de mondkapjesplicht ingevoerd in Spanje. Mensen moesten een mondkapje dragen in openbare ruimtes, zoals winkels, restaurants en openbaar vervoer. Ook op straat moesten mensen een mondkapje dragen als het niet mogelijk was om anderhalve meter afstand te houden.

De mondkapjesplicht is nog steeds van kracht in Spanje. Het dragen van een mondkapje is verplicht in alle openbare ruimtes, zowel binnen als buiten. Alleen als je aan een tafel zit in een restaurant of bar, mag je het mondkapje afdoen.

Reisbeperkingen

Spanje heeft verschillende reisbeperkingen ingevoerd om de verspreiding van het virus te beperken. In maart 2020 werden de grenzen gesloten voor niet-essentiële reizen. Alleen Spanjaarden en inwoners van Spanje mochten het land in. Toeristen werden geweerd.

In juni 2020 werden de grenzen weer geopend voor toeristen uit de Europese Unie en enkele andere landen. Toeristen moesten wel een negatieve coronatest kunnen laten zien en werden bij aankomst op het vliegveld gecontroleerd op symptomen van het virus.

In januari 2021 werden de reisbeperkingen weer aangescherpt vanwege de opkomst van nieuwe varianten van het virus. Reizigers uit risicolanden moesten een negatieve coronatest laten zien en bij aankomst in Spanje in quarantaine gaan.

Avondklok

Op 25 oktober 2020 werd de avondklok ingevoerd in Spanje. Mensen mochten tussen 23.00 uur en 6.00 uur niet op straat zijn, tenzij ze een geldige reden hadden, zoals werk of medische noodzaak.

De avondklok is nog steeds van kracht in Spanje, maar de tijden zijn aangepast. Mensen mogen tussen 23.00 uur en 6.00 uur niet op straat zijn, behalve in enkele regio’s waar de avondklok is opgeheven.

Vaccinatiecampagne

Spanje is begonnen met de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. De eerste groepen die worden gevaccineerd zijn ouderen, zorgmedewerkers en mensen met een hoog risico op ernstige ziekte door het virus.

De vaccinatiecampagne verloopt niet zonder problemen. Er zijn tekorten aan vaccins en er zijn logistieke uitdagingen bij het distribueren van de vaccins. Toch hoopt de Spaanse regering dat tegen het einde van de zomer een groot deel van de bevolking is gevaccineerd.

Conclusie

Spanje heeft verschillende maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus te beperken. De lockdown was een van de strengste ter wereld en de mondkapjesplicht is nog steeds van kracht. Ook zijn er reisbeperkingen en is er een avondklok ingesteld. De vaccinatiecampagne is begonnen, maar verloopt niet zonder problemen. Toch hoopt de Spaanse regering dat tegen het einde van de zomer een groot deel van de bevolking is gevaccineerd.

Rating post

Ook Spanje