Algemeen

Verhuizing naar Spanje

Overweeg je om te verhuizen naar Spanje? Dan ben je niet de enige. Jaarlijks verhuizen duizenden Nederlanders naar dit prachtige land. Of je nu gaat voor het klimaat, de cultuur of de levensstijl, er zijn genoeg redenen om te kiezen voor een verhuizing naar Spanje. In dit artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt om goed voorbereid te zijn op je verhuizing naar Spanje.

Waarom verhuizen naar Spanje?

Spanje is een populaire bestemming voor Nederlanders om verschillende redenen. Hieronder hebben we de belangrijkste redenen op een rijtje gezet:

 • Het klimaat: Spanje heeft een mediterraan klimaat met warme zomers en milde winters. Dit maakt het land een ideale bestemming voor mensen die graag van de zon genieten.
 • De cultuur: Spanje heeft een rijke geschiedenis en cultuur. Van de Moorse invloeden in Andalusië tot de moderne architectuur in Barcelona, er is genoeg te ontdekken in Spanje.
 • De levensstijl: Spanjaarden staan bekend om hun ontspannen levensstijl. Het is niet voor niets dat het begrip ‘siësta’ uit Spanje komt. Het tempo ligt hier lager dan in Nederland, wat voor veel mensen een aantrekkelijke levensstijl is.
 • De natuur: Spanje heeft een gevarieerd landschap met bergen, stranden en prachtige nationale parken. Dit maakt het land een ideale bestemming voor natuurliefhebbers.

Waar moet je rekening mee houden bij een verhuizing naar Spanje?

Een verhuizing naar Spanje vergt de nodige voorbereiding. Hieronder hebben we de belangrijkste zaken op een rijtje gezet waar je rekening mee moet houden:

 • Visum: Als Nederlander heb je geen visum nodig om in Spanje te wonen en werken. Wel moet je je inschrijven bij de gemeente en een NIE-nummer aanvragen. Dit nummer heb je nodig om bijvoorbeeld een bankrekening te openen of een huis te kopen.
 • Taal: Spaans is de officiële taal in Spanje. Het is daarom handig om de taal te leren voordat je verhuist. Dit maakt het makkelijker om te communiceren met de lokale bevolking en jezelf verstaanbaar te maken in het dagelijks leven.
 • Werk: Als je in Spanje wilt werken, is het handig om vooraf te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. De werkloosheid in Spanje is hoog, dus het kan lastig zijn om een baan te vinden. Het is daarom handig om vooraf te kijken naar de mogelijkheden en eventueel alvast te solliciteren.
 • Huisvesting: Het vinden van een geschikte woning kan lastig zijn in Spanje. Het is daarom handig om vooraf te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn en eventueel alvast te kijken naar woningen op websites als Idealista of Fotocasa.
 • Gezondheidszorg: De gezondheidszorg in Spanje is goed geregeld. Als je in Spanje woont en werkt, ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Dit kan bijvoorbeeld bij Sanitas of Adeslas.

Wat zijn de kosten van een verhuizing naar Spanje?

Een verhuizing naar Spanje brengt uiteraard kosten met zich mee. Hieronder hebben we de belangrijkste kostenposten op een rijtje gezet:

 • Transport: De kosten voor het transport van je spullen naar Spanje kunnen variëren. Dit hangt af van de hoeveelheid spullen die je wilt meenemen en de afstand tussen Nederland en Spanje. Gemiddeld kost een verhuizing naar Spanje tussen de €2.000 en €5.000.
 • Woning: De huur- of koopprijs van een woning in Spanje kan variëren. Dit hangt af van de locatie en de grootte van de woning. Gemiddeld kost een huurwoning in Spanje tussen de €500 en €1.500 per maand. Een koopwoning kost gemiddeld tussen de €150.000 en €300.000.
 • Levensonderhoud: Het levensonderhoud in Spanje is over het algemeen goedkoper dan in Nederland. De kosten voor boodschappen, uit eten gaan en vervoer zijn lager. Gemiddeld kost het levensonderhoud in Spanje tussen de €800 en €1.200 per maand.

Conclusie

Een verhuizing naar Spanje vergt de nodige voorbereiding, maar kan een geweldige ervaring zijn. Of je nu gaat voor het klimaat, de cultuur of de levensstijl, Spanje heeft genoeg te bieden. Zorg dat je goed voorbereid bent en houd rekening met de kosten en zaken als visum, taal en huisvesting. Met de juiste voorbereiding kan een verhuizing naar Spanje een geweldige stap zijn in je leven.

Rating post

Ook Spanje