Algemeen

Leeftijd alcohol Spanje: wat zijn de regels?

Spanje is een populaire vakantiebestemming onder Nederlanders. Het land staat bekend om zijn mooie stranden, heerlijke tapas en natuurlijk de sangria. Maar wat zijn eigenlijk de regels omtrent alcoholgebruik in Spanje? En wat is de minimumleeftijd om alcohol te mogen drinken? In dit artikel lees je alles over de leeftijd en regels omtrent alcohol in Spanje.

Minimumleeftijd alcohol Spanje

In Spanje geldt een minimumleeftijd van 18 jaar om alcohol te mogen drinken. Dit geldt zowel voor sterke drank als voor bier en wijn. Het is verboden om alcohol te verkopen aan personen onder de 18 jaar en ook het kopen van alcohol door minderjarigen is strafbaar. De Spaanse overheid neemt deze regels serieus en er wordt dan ook regelmatig gecontroleerd op naleving van de wet.

Alcoholgebruik onder jongeren in Spanje

Ondanks de regels omtrent alcoholgebruik onder jongeren, is het drinken van alcohol onder Spaanse jongeren een groot probleem. Uit onderzoek blijkt dat Spanje het hoogste percentage jongeren heeft dat regelmatig alcohol drinkt. Maar liefst 35% van de Spaanse jongeren tussen de 14 en 18 jaar drinkt regelmatig alcohol. Dit is een zorgwekkend hoog percentage en de Spaanse overheid doet dan ook haar best om dit probleem aan te pakken.

Boetes en straffen bij overtreding

Zoals eerder genoemd, neemt de Spaanse overheid de regels omtrent alcoholgebruik serieus. Bij overtreding van de wet kunnen dan ook boetes en straffen worden opgelegd. Zo kan een minderjarige die betrapt wordt op het kopen of drinken van alcohol een boete krijgen van €200,-. Ook kan de politie de ouders van de minderjarige op de hoogte stellen van de overtreding.

Voor horecaondernemers die alcohol verkopen aan minderjarigen gelden nog strengere straffen. Zo kan een horecaondernemer die betrapt wordt op het verkopen van alcohol aan minderjarigen een boete krijgen van €3.000,- tot €60.000,-. Ook kan de horecaonderneming tijdelijk of permanent worden gesloten.

Alcohol en verkeer in Spanje

Naast de regels omtrent alcoholgebruik gelden er in Spanje ook strenge regels omtrent alcohol en verkeer. Zo geldt er een maximaal toegestane alcoholpromillage van 0,5 voor ervaren bestuurders en 0,3 voor beginnende bestuurders. Dit komt neer op ongeveer één glas alcohol voor ervaren bestuurders en een half glas voor beginnende bestuurders.

Bij overtreding van deze regels kunnen er hoge boetes en straffen worden opgelegd. Zo kan een beginnende bestuurder die betrapt wordt op het rijden onder invloed een boete krijgen van €1.000,- en kan het rijbewijs tijdelijk of permanent worden ingetrokken. Ook kan er een gevangenisstraf worden opgelegd.

Conclusie

Alcoholgebruik onder jongeren is een groot probleem in Spanje. Ondanks de regels omtrent alcoholgebruik en de strenge controles van de Spaanse overheid, drinken veel jongeren regelmatig alcohol. Het is dan ook belangrijk dat ouders, scholen en de overheid samenwerken om dit probleem aan te pakken. Door het geven van voorlichting en het bieden van alternatieven kan het alcoholgebruik onder jongeren worden verminderd.

Als toerist in Spanje is het belangrijk om je aan de regels omtrent alcoholgebruik te houden. Zo voorkom je niet alleen boetes en straffen, maar draag je ook bij aan een veiligere samenleving. Geniet dus van de mooie stranden en heerlijke tapas, maar drink met mate en respecteer de regels.

Rating post

Ook Spanje