Algemeen

Hoeveel inwoners heeft Spanje?

Spanje is een prachtig land in het zuidwesten van Europa. Het is een populaire vakantiebestemming vanwege het heerlijke klimaat, de mooie stranden en de rijke cultuur. Maar hoeveel inwoners heeft Spanje eigenlijk? In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp.

Bevolkingsaantal van Spanje

Volgens de laatste cijfers van het Spaanse Nationale Instituut voor de Statistiek (INE) heeft Spanje op dit moment ongeveer 47 miljoen inwoners. Dit maakt Spanje het vierde grootste land van de Europese Unie, na Duitsland, Frankrijk en Italië.

De bevolking van Spanje is de afgelopen decennia sterk gegroeid. In de jaren 60 had Spanje nog maar 30 miljoen inwoners, maar door de economische groei en de toename van het aantal immigranten is het aantal inwoners sindsdien gestaag gestegen.

Bevolkingsdichtheid in Spanje

Hoewel Spanje een groot land is, is de bevolkingsdichtheid relatief laag. Gemiddeld wonen er ongeveer 93 mensen per vierkante kilometer in Spanje. Ter vergelijking: in Nederland wonen er gemiddeld 508 mensen per vierkante kilometer.

De bevolkingsdichtheid in Spanje is niet gelijkmatig verdeeld over het land. De meeste mensen wonen in de grote steden, zoals Madrid, Barcelona, Valencia en Sevilla. Deze steden hebben een bevolkingsdichtheid van meer dan 5000 mensen per vierkante kilometer. In de dunbevolkte gebieden, zoals de bergen en de woestijnen, wonen veel minder mensen.

Bevolkingsopbouw van Spanje

De bevolkingsopbouw van Spanje is de afgelopen decennia veranderd. In de jaren 60 was de bevolking nog jong en groeide snel. Tegenwoordig is de bevolking ouder en neemt het aantal geboortes af. Dit heeft gevolgen voor de economie en de sociale zekerheid van het land.

Op dit moment is ongeveer 19% van de bevolking ouder dan 65 jaar. Dit percentage zal de komende jaren alleen maar toenemen, waardoor er meer druk komt te liggen op de gezondheidszorg en de pensioenvoorzieningen.

Immigratie in Spanje

Spanje heeft de afgelopen decennia veel te maken gehad met immigratie. In de jaren 90 kwamen er veel immigranten uit Latijns-Amerika en Noord-Afrika naar Spanje om te werken. Later kwamen er ook veel Oost-Europeanen naar Spanje, vooral na de toetreding van deze landen tot de Europese Unie.

De laatste jaren is het aantal immigranten in Spanje afgenomen. Dit komt onder andere door de economische crisis en de hoge werkloosheid in het land. Toch blijft Spanje een populaire bestemming voor immigranten, vooral uit Latijns-Amerika en Noord-Afrika.

Conclusie

Spanje heeft op dit moment ongeveer 47 miljoen inwoners. De bevolkingsdichtheid is relatief laag en niet gelijkmatig verdeeld over het land. De bevolkingsopbouw van Spanje is de afgelopen decennia veranderd en het land heeft veel te maken gehad met immigratie. Dit alles heeft gevolgen voor de economie en de sociale zekerheid van het land.

Al met al is Spanje een interessant land om te bestuderen op het gebied van demografie. Het is een land met een rijke geschiedenis en cultuur, maar ook met uitdagingen op het gebied van vergrijzing en immigratie.

Rating post

Ook Spanje