Algemeen

NIE nummer Spanje: alles wat je moet weten

Als je van plan bent om naar Spanje te verhuizen of er voor langere tijd te verblijven, dan is het belangrijk om een NIE nummer aan te vragen. Een NIE nummer is een identificatienummer voor buitenlanders in Spanje en is verplicht voor verschillende zaken, zoals het openen van een bankrekening, het kopen van een huis of het afsluiten van een verzekering. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het aanvragen van een NIE nummer in Spanje.

Wat is een NIE nummer?

Een NIE nummer staat voor Número de Identificación de Extranjero en is een identificatienummer voor buitenlanders in Spanje. Het nummer bestaat uit een letter en zeven cijfers en is persoonlijk en uniek. Het NIE nummer wordt gebruikt om buitenlanders te identificeren en is verplicht voor verschillende zaken, zoals het openen van een bankrekening, het kopen van een huis of het afsluiten van een verzekering.

Waarom heb je een NIE nummer nodig?

Als buitenlander in Spanje heb je een NIE nummer nodig om verschillende zaken te regelen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste redenen waarom je een NIE nummer nodig hebt:

 • Het openen van een bankrekening
 • Het kopen van een huis of ander onroerend goed
 • Het afsluiten van een verzekering
 • Het aanvragen van een hypotheek
 • Het starten van een bedrijf
 • Het werken in Spanje

Hoe vraag je een NIE nummer aan?

Er zijn verschillende manieren om een NIE nummer aan te vragen in Spanje. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijkheden:

Aanvragen bij de Spaanse ambassade of consulaat

Als je nog niet in Spanje bent, kun je een NIE nummer aanvragen bij de Spaanse ambassade of consulaat in jouw land. Je moet dan wel kunnen aantonen dat je van plan bent om naar Spanje te verhuizen of er voor langere tijd te verblijven. De aanvraagprocedure verschilt per ambassade of consulaat, dus het is verstandig om van tevoren contact op te nemen en te informeren naar de benodigde documenten en de duur van de procedure.

Aanvragen bij de Spaanse politie

Als je al in Spanje bent, kun je een NIE nummer aanvragen bij de Spaanse politie. Dit kan bij het dichtstbijzijnde politiebureau (Comisaría de Policía) of bij het kantoor van de vreemdelingendienst (Oficina de Extranjería). Je moet dan wel een afspraak maken en de benodigde documenten meenemen. De benodigde documenten verschillen per regio, maar over het algemeen heb je de volgende documenten nodig:

 • Een geldig paspoort of identiteitskaart
 • Een ingevuld aanvraagformulier (Modelo EX-15)
 • Een bewijs van inschrijving bij de gemeente (Empadronamiento)
 • Een bewijs van de reden van je verblijf in Spanje (bijvoorbeeld een arbeidscontract of huurovereenkomst)
 • Een bewijs van betaling van de aanvraagkosten (Tasa Modelo 790 Código 012)

Na het indienen van de aanvraag krijg je een bewijs van aanvraag (Resguardo de Solicitud) mee. Met dit bewijs kun je aantonen dat je een NIE nummer hebt aangevraagd en kun je bijvoorbeeld alvast een bankrekening openen of een huis kopen. Het duurt meestal enkele weken voordat je het definitieve NIE nummer ontvangt.

Wat zijn de kosten van een NIE nummer?

De kosten van een NIE nummer verschillen per regio en kunnen jaarlijks worden aangepast. Op dit moment bedragen de kosten voor een NIE nummer in de meeste regio’s tussen de €10 en €15. Daarnaast moet je ook betalen voor het aanvraagformulier (Tasa Modelo 790 Código 012), wat meestal tussen de €9 en €12 kost.

Conclusie

Een NIE nummer is een verplicht identificatienummer voor buitenlanders in Spanje en is nodig voor verschillende zaken, zoals het openen van een bankrekening, het kopen van een huis of het afsluiten van een verzekering. Je kunt een NIE nummer aanvragen bij de Spaanse ambassade of consulaat in jouw land of bij de Spaanse politie als je al in Spanje bent. De kosten van een NIE nummer verschillen per regio en bedragen op dit moment tussen de €10 en €15, plus de kosten voor het aanvraagformulier.

Rating post

Ook Spanje