Algemeen

Ronde van Spanje 2022

De Ronde van Spanje 2022 is een van de grootste wielerevenementen ter wereld en zal plaatsvinden van 19 augustus tot en met 11 september 2022. Het is de 77e editie van de Vuelta a España en zal bestaan uit 21 etappes met een totale afstand van ongeveer 3300 kilometer.

De route

De route van de Ronde van Spanje 2022 is nog niet officieel bekendgemaakt, maar er zijn al wel enkele geruchten en speculaties over de mogelijke etappes. Zo wordt er gesproken over een start in de regio Catalonië en een finish in de hoofdstad Madrid. Ook zou er een etappe zijn die de renners door de Pyreneeën voert en een andere etappe die door de Sierra Nevada gaat.

Daarnaast wordt er gesproken over een individuele tijdrit en enkele bergetappes met aankomst bergop. Het belooft dus weer een uitdagende en gevarieerde route te worden, waarbij de renners op de proef worden gesteld in verschillende terreinen en omstandigheden.

De favorieten

Hoewel het nog te vroeg is om te voorspellen wie er in 2022 aan de start zullen staan van de Ronde van Spanje, zijn er wel al enkele renners die als favorieten worden genoemd. Zo wordt de Colombiaan Egan Bernal genoemd als een van de kanshebbers op de eindoverwinning. Bernal won in 2019 de Tour de France en heeft laten zien dat hij ook in de Vuelta a España goed uit de voeten kan.

Ook de Sloveen Primoz Roglic wordt genoemd als een van de favorieten. Roglic won in 2019 de Vuelta a España en heeft sindsdien laten zien dat hij een van de beste ronderenners ter wereld is. Daarnaast wordt ook de Spanjaard Enric Mas genoemd als een kanshebber. Mas eindigde in 2020 als tweede in de Vuelta a España en heeft laten zien dat hij goed kan presteren in zijn thuisland.

De geschiedenis van de Ronde van Spanje

De Ronde van Spanje werd voor het eerst georganiseerd in 1935 en is daarmee een van de oudste wielerrondes ter wereld. De eerste editie werd gewonnen door de Belg Gustaaf Deloor. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Ronde van Spanje niet georganiseerd, maar na de oorlog werd het evenement weer opgepakt.

In de jaren 60 en 70 groeide de populariteit van de Ronde van Spanje, mede dankzij de successen van de Spaanse renners. Zo wonnen onder andere Luis Ocaña, Pedro Delgado en Miguel Indurain meerdere keren de Vuelta a España. In de jaren 80 en 90 werd de Ronde van Spanje steeds internationaler, met overwinningen voor renners uit onder andere Nederland, Frankrijk en Italië.

De laatste jaren is de Ronde van Spanje uitgegroeid tot een van de belangrijkste wielerevenementen ter wereld, samen met de Tour de France en de Giro d’Italia. De Vuelta a España staat bekend om zijn uitdagende parcours en spectaculaire etappes, waarbij de renners vaak door de mooiste gebieden van Spanje fietsen.

Conclusie

De Ronde van Spanje 2022 belooft weer een spektakel te worden voor wielerfans over de hele wereld. Met een uitdagende route en enkele van de beste renners ter wereld aan de start, is het evenement een van de hoogtepunten van het wielerseizoen. We kijken dan ook uit naar de officiële bekendmaking van de route en de deelnemers, en kunnen niet wachten om te zien wie er uiteindelijk met de eindoverwinning vandoor zal gaan.

Rating post

Ook Spanje