Algemeen

Spanje huis kopen: waar moet je op letten?

Spanje is al jarenlang een populaire bestemming voor Nederlanders om een tweede huis te kopen. Het land heeft veel te bieden, zoals een aangenaam klimaat, mooie stranden, een rijke cultuur en een heerlijke keuken. Maar waar moet je op letten als je een huis wilt kopen in Spanje? In dit artikel geven we je een aantal tips.

1. Zoek een betrouwbare makelaar

Als je een huis wilt kopen in Spanje, is het verstandig om een betrouwbare makelaar in de arm te nemen. Een goede makelaar kan je helpen bij het vinden van een geschikt huis, het onderhandelen over de prijs en het regelen van de juridische zaken. Let er wel op dat je een makelaar kiest die is aangesloten bij een brancheorganisatie, zoals de Spaanse Vereniging van Makelaars (GIPE) of de European Association of Real Estate Professions (CEPI).

2. Controleer de papieren van het huis

Voordat je een huis koopt in Spanje, is het belangrijk om de papieren van het huis te controleren. Zo moet je bijvoorbeeld nagaan of het huis vrij is van schulden en of er geen beslag op rust. Ook moet je controleren of het huis is geregistreerd bij het Spaanse kadaster en of er geen bouwovertredingen zijn begaan. Een goede makelaar kan je hierbij helpen.

3. Laat een bouwkundige keuring uitvoeren

Als je een huis hebt gevonden dat je wilt kopen, is het verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Zo krijg je inzicht in de staat van het huis en kun je eventuele gebreken opsporen. Een bouwkundige keuring is niet verplicht, maar wel aan te raden.

4. Houd rekening met extra kosten

Als je een huis koopt in Spanje, moet je rekening houden met extra kosten. Zo betaal je bijvoorbeeld overdrachtsbelasting (ITP), notariskosten en registratiekosten. Ook moet je rekening houden met de kosten voor een advocaat en een vertaler, als je de taal niet goed beheerst. In totaal kunnen deze kosten oplopen tot zo’n 10% van de aankoopprijs.

5. Regel een NIE-nummer

Als je een huis koopt in Spanje, heb je een NIE-nummer nodig. Dit is een identificatienummer voor buitenlanders en is onder andere nodig om belasting te betalen en een bankrekening te openen. Je kunt een NIE-nummer aanvragen bij het Spaanse consulaat in Nederland of bij de Spaanse politie in Spanje.

6. Overweeg een hypotheek af te sluiten

Als je niet genoeg spaargeld hebt om een huis in Spanje te kopen, kun je overwegen om een hypotheek af te sluiten. Het is wel belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden en de rente, omdat deze in Spanje hoger kunnen zijn dan in Nederland. Ook moet je rekening houden met extra kosten, zoals taxatiekosten en kosten voor het afsluiten van de hypotheek.

7. Verdiep je in de lokale regels en gewoonten

Als je een huis koopt in Spanje, is het belangrijk om je te verdiepen in de lokale regels en gewoonten. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillen in de manier van bouwen en verbouwen, en zijn er regels voor het gebruik van het zwembad en de tuin. Ook is het handig om te weten hoe het zit met de afvalinzameling en de verkeersregels.

8. Geniet van je nieuwe huis in Spanje!

Als je eenmaal een huis hebt gekocht in Spanje en alle zaken goed hebt geregeld, is het tijd om te genieten van je nieuwe huis en de prachtige omgeving. Spanje heeft veel te bieden, zoals mooie stranden, gezellige dorpjes en steden, en een heerlijke keuken. Veel plezier!

Conclusie

Een huis kopen in Spanje kan een mooie investering zijn, maar het is wel belangrijk om goed voorbereid te zijn en je goed te laten informeren. Zoek een betrouwbare makelaar, controleer de papieren van het huis, laat een bouwkundige keuring uitvoeren, houd rekening met extra kosten, regel een NIE-nummer, overweeg een hypotheek af te sluiten, verdiep je in de lokale regels en gewoonten, en geniet van je nieuwe huis in Spanje!

Rating post

Ook Spanje