Algemeen

Stopcontact Spanje: Alles wat je moet weten over de Spaanse stopcontacten

Als je op vakantie gaat naar Spanje, is het handig om te weten welke stopcontacten er gebruikt worden. Zo voorkom je dat je zonder stroom komt te zitten of dat je geen gebruik kunt maken van je elektronische apparaten. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de stopcontacten in Spanje.

Stopcontacten in Spanje

Spanje gebruikt stopcontacten van het type F, ook wel bekend als Schuko. Dit type stopcontact is te herkennen aan de twee ronde gaten met een aardingsclip aan de onderkant. Het voltage in Spanje is 230V en de frequentie is 50Hz.

Als je uit Nederland komt, kun je je Nederlandse stekker gewoon gebruiken in Spanje. Nederlandse stekkers passen namelijk in de Spaanse stopcontacten. Het kan wel voorkomen dat de stekker niet goed blijft zitten, omdat de contactpunten in Spanje iets verder uit elkaar staan dan in Nederland. Dit kun je oplossen door een verloopstekker te gebruiken.

Verloopstekker

Een verloopstekker is een handig hulpmiddel als je elektronische apparaten wilt gebruiken die niet geschikt zijn voor de Spaanse stopcontacten. Met een verloopstekker kun je namelijk je Nederlandse stekker omzetten naar een Spaanse stekker. Verloopstekkers zijn verkrijgbaar bij de meeste elektronicawinkels en reiswinkels.

Let er wel op dat een verloopstekker geen voltage- of frequentieomvormer is. Dit betekent dat als je een apparaat gebruikt dat niet geschikt is voor 230V en 50Hz, het apparaat alsnog kapot kan gaan. Controleer daarom altijd de specificaties van je apparaten voordat je ze gebruikt in het buitenland.

Stopcontacten op vakantieparken en in hotels

Op vakantieparken en in hotels in Spanje zijn vaak meerdere soorten stopcontacten aanwezig. Naast de Spaanse stopcontacten zijn er ook stopcontacten van het type C te vinden. Dit zijn de bekende Europese stopcontacten met twee ronde pinnen. Daarnaast zijn er soms ook stopcontacten van het type G te vinden, deze hebben drie rechthoekige pinnen en worden voornamelijk gebruikt in het Verenigd Koninkrijk.

Als je niet zeker weet welke stopcontacten er aanwezig zijn op je vakantieadres, kun je het beste contact opnemen met de accommodatie. Zij kunnen je vertellen welke stopcontacten er aanwezig zijn en of je een verloopstekker nodig hebt.

Conclusie

Als je op vakantie gaat naar Spanje, is het handig om te weten welke stopcontacten er gebruikt worden. Spanje gebruikt stopcontacten van het type F, ook wel bekend als Schuko. Nederlandse stekkers passen in deze stopcontacten, maar het kan wel voorkomen dat de stekker niet goed blijft zitten. Een verloopstekker kan dan uitkomst bieden. Op vakantieparken en in hotels zijn vaak meerdere soorten stopcontacten aanwezig. Neem bij twijfel altijd contact op met de accommodatie.

Rating post

Ook Spanje