Algemeen

Tarragona Spanje: Een prachtige stad vol geschiedenis en cultuur

Tarragona is een stad in het noordoosten van Spanje, gelegen aan de Middellandse Zee. Het is de hoofdstad van de provincie Tarragona en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. De stad staat bekend om zijn prachtige stranden, historische monumenten en culturele evenementen. In dit artikel zullen we de hoogtepunten van Tarragona bespreken en waarom het een bezoek waard is.

Geschiedenis van Tarragona

Tarragona werd gesticht door de Romeinen in de 3e eeuw voor Christus en was een belangrijke stad in het Romeinse Rijk. Het was de hoofdstad van de provincie Hispania Citerior en had een bloeiende economie dankzij de handel in olijfolie, wijn en textiel. Veel van de historische monumenten in Tarragona dateren uit deze periode, waaronder het amfitheater, het aquaduct en de stadsmuren.

Na de val van het Romeinse Rijk werd Tarragona veroverd door de Visigoten en later door de Moren. In de 12e eeuw werd de stad heroverd door de christenen en werd het een belangrijk centrum van de Catalaanse cultuur. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog was Tarragona een belangrijke basis voor de Republikeinse troepen en werd het zwaar gebombardeerd door de Nationalisten.

Bezienswaardigheden in Tarragona

Tarragona heeft een schat aan historische monumenten die getuigen van zijn rijke geschiedenis. Hieronder vindt u enkele hoogtepunten:

Amfitheater

Het amfitheater van Tarragona is een van de best bewaarde Romeinse amfitheaters in Spanje. Het werd gebouwd in de 2e eeuw na Christus en bood plaats aan 15.000 toeschouwers. Het amfitheater werd gebruikt voor gladiatorengevechten en andere spektakels.

Aquaduct

Het aquaduct van Tarragona werd gebouwd in de 1e eeuw na Christus en diende om water van de bergen naar de stad te brengen. Het aquaduct is meer dan 25 kilometer lang en heeft een hoogte van 27 meter op het hoogste punt.

Cathedral de Santa Maria

De kathedraal van Tarragona is een gotische kerk die werd gebouwd tussen de 12e en 14e eeuw. Het heeft een prachtige gevel en een indrukwekkend interieur met gewelfde plafonds en glas-in-loodramen.

Plaça de la Font

Plaça de la Font is het centrale plein van Tarragona en is omringd door historische gebouwen en restaurants. Het is een populaire ontmoetingsplaats voor zowel toeristen als locals.

Stranden in Tarragona

Tarragona heeft enkele van de mooiste stranden aan de Costa Dorada. Hieronder vindt u enkele stranden die een bezoek waard zijn:

Playa del Milagro

Playa del Milagro is een rustig strand met fijn zand en helder water. Het is een ideale plek om te ontspannen en te genieten van de zon.

Playa de la Mora

Playa de la Mora is een lang strand met kristalhelder water en een prachtig uitzicht op de bergen. Het is een populaire plek voor watersporten zoals windsurfen en kitesurfen.

Playa de la Pineda

Playa de la Pineda is een groot strand met fijn zand en ondiep water. Het is een ideale plek voor gezinnen met kinderen.

Culturele evenementen in Tarragona

Tarragona heeft het hele jaar door een druk cultureel programma met festivals, concerten en tentoonstellingen. Hieronder vindt u enkele evenementen die u niet mag missen:

Festa Major de Santa Tecla

Festa Major de Santa Tecla is het belangrijkste festival van Tarragona en vindt plaats in september. Het is een viering van de patroonheilige van de stad en omvat optochten, vuurwerk en concerten.

Tarraco Viva

Tarraco Viva is een jaarlijks festival dat gewijd is aan de Romeinse geschiedenis van Tarragona. Het omvat re-enactments, lezingen en tentoonstellingen.

Festival Internacional de Dixieland

Het Festival Internacional de Dixieland is een jazzfestival dat elk jaar in november plaatsvindt. Het trekt jazzmuzikanten van over de hele wereld en omvat concerten en workshops.

Conclusie

Tarragona is een prachtige stad vol geschiedenis en cultuur. Het heeft een schat aan historische monumenten, prachtige stranden en een bruisend cultureel leven. Of u nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, cultuur of gewoon wilt ontspannen op het strand, Tarragona heeft voor elk wat wils. Plan uw volgende vakantie naar Tarragona en ontdek deze prachtige stad zelf!

Rating post

Ook Spanje