Algemeen

Letizia Spanje: De Koningin van Spanje

Letizia Ortiz Rocasolano, geboren op 15 september 1972 in Oviedo, Asturië, is de huidige koningin van Spanje. Ze is getrouwd met koning Felipe VI en heeft twee dochters, prinses Leonor en prinses Sofia. Letizia is een voormalige journalist en nieuwslezeres en heeft een indrukwekkende carrière achter de rug voordat ze koningin werd.

Jeugd en opleiding

Letizia werd geboren in een middenklassegezin in Oviedo. Haar vader was een journalist en haar moeder was verpleegster. Ze heeft een jongere zus, Telma. Letizia studeerde aan de Complutense Universiteit van Madrid en behaalde een bachelor in de journalistiek en later een master in audiovisuele communicatie aan de Universiteit van Guadalajara in Mexico.

Carrière als journalist

Na haar studie werkte Letizia als freelance journalist voor verschillende kranten en tijdschriften, waaronder de Spaanse krant ABC en het Mexicaanse tijdschrift Siglo XXI. In 2000 begon ze te werken voor de Spaanse televisiezender TVE als nieuwslezeres. Ze presenteerde het nieuws op verschillende tijdstippen en werd al snel een bekend gezicht op de Spaanse televisie.

In 2003 ontving Letizia de prestigieuze Madrid Press Association Award voor haar werk als journalist. Ze was de eerste vrouw die deze prijs ontving in de geschiedenis van de vereniging.

Huwelijk met Felipe VI

In 2003 ontmoette Letizia de toenmalige kroonprins Felipe VI van Spanje tijdens een diner. Ze begonnen te daten en in november 2003 kondigden ze hun verloving aan. Het paar trouwde op 22 mei 2004 in de kathedraal van Santa María la Real de la Almudena in Madrid.

Na hun huwelijk werd Letizia de prinses van Asturië, de titel die wordt gegeven aan de echtgenote van de kroonprins van Spanje. Het paar kreeg twee dochters, prinses Leonor in 2005 en prinses Sofia in 2007.

Koningin van Spanje

Op 19 juni 2014 werd Felipe VI koning van Spanje na de abdicatie van zijn vader, koning Juan Carlos I. Letizia werd de koningin van Spanje en de eerste koningin die niet van koninklijke afkomst was in de geschiedenis van Spanje.

Sinds haar aantreden als koningin heeft Letizia zich ingezet voor verschillende goede doelen en organisaties. Ze is beschermvrouw van verschillende stichtingen en verenigingen, waaronder de Spaanse Vereniging tegen Kanker en de Spaanse Federatie van Voedselbanken.

Letizia is ook een voorstander van onderwijs en heeft verschillende scholen en universiteiten bezocht om te spreken over het belang van onderwijs en de rol van vrouwen in de samenleving.

Stijl en mode

Letizia staat bekend om haar stijlvolle en elegante kledingkeuze. Ze wordt vaak gezien in designerkleding van Spaanse ontwerpers zoals Felipe Varela en Carolina Herrera. Haar kledingkeuze wordt nauwlettend gevolgd door de media en ze wordt beschouwd als een stijlicoon in Spanje.

Letizia is ook bekend om haar kapsel, dat vaak wordt gekopieerd door vrouwen over de hele wereld. Ze draagt haar haar meestal in een boblijn en heeft het in verschillende kleuren geverfd, van donkerbruin tot blond.

Conclusie

Letizia Spanje is een inspirerende vrouw die haar carrière als journalist heeft omgeruild voor een leven als koningin. Ze heeft zich ingezet voor verschillende goede doelen en organisaties en is een voorstander van onderwijs en de rol van vrouwen in de samenleving. Haar stijlvolle kledingkeuze en elegante kapsel maken haar een stijlicoon in Spanje en daarbuiten.

Rating post

Ook Spanje