Algemeen

Coin Spanje: Alles wat je moet weten over de Spaanse munt

Als je op vakantie gaat naar Spanje, dan is het handig om te weten welke munteenheid er gebruikt wordt. In Spanje betaal je met de euro, net zoals in veel andere Europese landen. Maar wat is de geschiedenis van de Spaanse munt en hoe zit het met de verschillende munten en biljetten? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over coin Spanje.

Geschiedenis van de Spaanse munt

De geschiedenis van de Spaanse munt gaat terug tot de tijd van de Romeinen. In de 3e eeuw voor Christus werd er al betaald met munten in het gebied dat nu Spanje heet. In de middeleeuwen werden er verschillende munten gebruikt in Spanje, zoals de maravedí en de real. In de 19e eeuw werd de peseta geïntroduceerd als nationale munteenheid. De peseta werd gebruikt tot 2002, toen Spanje net als veel andere Europese landen overstapte op de euro.

De euro in Spanje

Sinds 2002 betaalt men in Spanje met de euro. De euro is de officiële munteenheid van 19 van de 27 lidstaten van de Europese Unie, waaronder Spanje. De euro is ingevoerd om de handel tussen Europese landen te vergemakkelijken en om de economische samenwerking te bevorderen. De euro is verdeeld in 100 centen en er zijn acht verschillende munten en zeven verschillende biljetten in omloop.

De verschillende munten in Spanje

In Spanje zijn er acht verschillende munten in omloop. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende munten en hun waarde:

 • 1 cent
 • 2 cent
 • 5 cent
 • 10 cent
 • 20 cent
 • 50 cent
 • 1 euro
 • 2 euro

De munten hebben allemaal een verschillende grootte en kleur, zodat je ze makkelijk uit elkaar kunt houden. De 1 en 2 euro munten hebben een gouden rand en zijn makkelijk te herkennen.

De verschillende biljetten in Spanje

Naast de munten zijn er ook zeven verschillende biljetten in omloop in Spanje. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende biljetten en hun waarde:

 • 5 euro
 • 10 euro
 • 20 euro
 • 50 euro
 • 100 euro
 • 200 euro
 • 500 euro

De biljetten hebben allemaal een verschillende kleur en grootte, zodat je ze makkelijk uit elkaar kunt houden. Het 5 euro biljet is het kleinste biljet en het 500 euro biljet is het grootste biljet.

Wisselkoers van de euro

De wisselkoers van de euro kan dagelijks veranderen. Dit heeft te maken met de economische situatie in Europa en de wereld. Als je op vakantie gaat naar Spanje, dan is het handig om de wisselkoers in de gaten te houden. Zo weet je hoeveel euro je krijgt voor je eigen valuta. Je kunt de wisselkoers opzoeken op verschillende websites, zoals xe.com.

Geld wisselen in Spanje

Als je geld wilt wisselen in Spanje, dan kun je terecht bij een bank of een wisselkantoor. Het is verstandig om de wisselkoers te vergelijken voordat je geld wisselt. Soms is het voordeliger om geld te wisselen bij een wisselkantoor dan bij een bank. Let wel op de commissie die het wisselkantoor rekent.

Pinnen in Spanje

In Spanje kun je op veel plaatsen pinnen. Er zijn genoeg geldautomaten te vinden in de steden en op toeristische plekken. Let wel op de kosten die je bank rekent voor het pinnen in het buitenland. Soms is het voordeliger om geld te wisselen bij een wisselkantoor dan om te pinnen.

Conclusie

Coin Spanje is de euro, de officiële munteenheid van Spanje. Er zijn acht verschillende munten en zeven verschillende biljetten in omloop. De wisselkoers van de euro kan dagelijks veranderen en het is verstandig om de wisselkoers in de gaten te houden als je op vakantie gaat naar Spanje. Geld wisselen kan bij een bank of een wisselkantoor en pinnen kan op veel plaatsen in Spanje. Met deze informatie ben je goed voorbereid op je vakantie naar Spanje.

Rating post

Ook Spanje