Algemeen

Dieselprijs Spanje: Waarom is diesel goedkoper in Spanje?

De dieselprijs in Spanje is een veelbesproken onderwerp onder reizigers en expats. Het is namelijk opvallend dat de prijs van diesel in Spanje lager is dan in veel andere Europese landen. Maar waarom is dit eigenlijk zo? In dit artikel gaan we dieper in op de dieselprijs in Spanje en de factoren die hierop van invloed zijn.

De huidige dieselprijs in Spanje

Op het moment van schrijven (juni 2021) ligt de gemiddelde dieselprijs in Spanje rond de €1,15 per liter. Dit is aanzienlijk lager dan bijvoorbeeld in Nederland, waar de prijs van diesel momenteel rond de €1,40 per liter ligt. Ook in andere Europese landen, zoals Frankrijk en Duitsland, is diesel duurder dan in Spanje.

Waarom is diesel goedkoper in Spanje?

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de dieselprijs in Spanje. Hieronder bespreken we de belangrijkste oorzaken:

Belastingen

Een van de belangrijkste redenen waarom diesel goedkoper is in Spanje, is het belastingstelsel. In Spanje wordt er minder accijns geheven op diesel dan in veel andere Europese landen. Dit komt doordat de Spaanse overheid diesel beschouwt als een brandstof voor vrachtwagens en andere zware voertuigen, die essentieel zijn voor de economie. Hierdoor wordt er minder belasting geheven op diesel dan op benzine, wat de prijs van diesel relatief laag houdt.

Concurrentie

Een andere factor die van invloed is op de dieselprijs in Spanje, is de concurrentie tussen verschillende tankstations. In Spanje zijn er veel verschillende tankstations, zowel van grote ketens als van lokale ondernemers. Hierdoor is er veel concurrentie op de markt, wat ervoor zorgt dat de prijzen relatief laag blijven. Bovendien zijn er in Spanje veel tankstations die kortingen en acties aanbieden, waardoor de prijs van diesel nog verder kan dalen.

Transportkosten

Een derde factor die van invloed is op de dieselprijs in Spanje, is de locatie van het land. Spanje ligt namelijk dicht bij de belangrijkste olieproducerende landen in het Midden-Oosten en Afrika. Hierdoor zijn de transportkosten van olie naar Spanje relatief laag, wat de prijs van diesel ook weer drukt.

Is diesel altijd goedkoper in Spanje?

Hoewel de dieselprijs in Spanje over het algemeen lager is dan in veel andere Europese landen, zijn er ook uitzonderingen. Zo kan de prijs van diesel in toeristische gebieden, zoals de Costa del Sol en de Balearen, hoger liggen dan gemiddeld. Dit komt doordat deze gebieden veel toeristen trekken, die vaak met huurauto’s rijden en daardoor meer diesel verbruiken. Hierdoor kunnen de prijzen van diesel in deze gebieden hoger liggen dan elders in Spanje.

Conclusie

De dieselprijs in Spanje is lager dan in veel andere Europese landen, voornamelijk door het belastingstelsel, de concurrentie tussen tankstations en de lage transportkosten. Hoewel de prijs van diesel in toeristische gebieden soms hoger kan liggen, is Spanje over het algemeen een goedkoop land om diesel te tanken. Dit is goed nieuws voor reizigers en expats die veel kilometers maken en op zoek zijn naar een voordelige brandstof.

Rating post

Ook Spanje